top of page

Het zetten van een vraagteken

Hoe kunnen wij ons ontwikkelen op emotioneel niveau? Hoe kunnen we onze oude huid afwerpen en voor ons emotioneel welzijn niet meer afhankelijk zijn van de buitenwereld?


Van groot belang voor persoonlijke groei is afstand kunnen nemen van je eigen gedachten, oordelen, aannames etc. Kort gezegd: Ben je in staat om een vraagteken te zetten bij je eigen waarneming? Zou het zo kunnen zijn dat wat je ziet en denkt misschien niet klopt, niet de waarheid is, maar jouw subjectieve beleving van de situatie? Een voorbeeld: ‘Volgens mij mag Anna mij niet, ze keek net langs me heen toen ik langs liep’, of ‘Door de norse blik van mijn leidinggevende denk ik dat ik iets verkeerd heb gedaan en ze ontevreden is met mijn werk’. Zolang we ervan overtuigd zijn dat onze waarneming klopt, zetten we onszelf klem. Want als ik denk dat mijn leidinggevende ontevreden is, word ik onzeker en zal ik haar gaan vermijden. En als ik ervan overtuigd ben dat Anna mij niet mag, zal ik haar bijvoorbeeld negeren en de andere kant op kijken als ze de kamer binnenkomt.


Als we bereid zijn om aan onszelf te werken is een belangrijke eerste stap een vraagteken te kunnen zetten bij onze waarneming. Als we overtuigd zijn dat onze waarneming klopt, dan zullen we altijd afhankelijk blijven van het gedrag van de mensen om ons heen. We zullen geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor onze eigen gevoelens, gedachten en gedrag. We zijn overgeleverd aan hoe de buitenwereld met ons omgaat en zullen we de oorzaak van onze gevoelens blijven zoeken buiten onszelf. Waarom kijkt Anna mij niet aan, wat heeft ze tegen mij? Of we blijven afhankelijk van wat we denk dat onze leidinggevende denkt over ons werk. Dit maakt ons behoorlijk machteloos.De eerste stap ik dus te onderzoeken of je in staat bent dat vraagteken te zetten bij je waarneming, bij wat jij als de waarheid beschouwt. Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd naar de volgende stappen? Kijk op www.pastrealityintegration.nl of www.mindrevolutions.nl

21 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page