Onze innerlijke stemmen

We besteden er doorgaans niet veel aandacht aan en praten er al helemaal niet over met anderen, maar iedereen heeft stemmen in zijn of haar hoofd. Niet op een verontrustende manier alsof we allemaal een psychische stoornis hebben, maar wel dat er een constante stroom van innerlijk commentaar aanwezig is naast de dingen die we doen en ervaren. Vaak zijn we ons hier niet erg van bewust, omdat ze al jaren aanwezig zijn en ze je niet meer opvallen.
Uit onderzoek is gebleken dat wij per dag 40.000 gedachten hebben waarvan 70% negatief is. Dat zijn 28.000 negatieve gedachten per dag die je gemoedstoestand sterk beïnvloeden. Veel daarvan is negatief innerlijk commentaar. Deze stemmen zijn vaak veroordelend naar onszelf of naar anderen toe, trekken ons naar beneden of zijn gevuld met angst. We denken dingen als; waarom heb ik dit altijd, ik deug niet. Je kunt deze stemmen vergelijken met de twee oude mannen uit The Muppetshow; Statler en Waldorf. De twee chagrijnige mannen die vanaf het balkon commentaar leveren op wat er op het podium gebeurt. Het is nooit goed; de een ziet er gek uit, de ander heeft het niet begrepen. Stel je voor dat je al stress ervaart en daar de negatieve stem ook nog bij komt. Daar verdubbel je je stress mee.
Waar komen die negatieve stemmen vandaan? Meestal zijn innerlijke stemmen uiterlijke stemmen geweest. We kunnen de toon van een boze of kritische ouder overgenomen hebben; de dreigingen van een oudere broer of zus die ons wilde neerhalen; de woorden van een pestkop op het schoolplein of een strenge leraar die onmogelijk te pleasen was. Als kind zijn we erg ontvankelijk voor deze uiterlijke stemmen om ons heen en als we ze maar vaak genoeg horen is er een grote kans dat we ze onbewust internaliseren.
Hoe kunnen we omgaan met die innerlijke stemmen? Ten eerste moeten we ze gaan opmerken. Door ze te gaan herkennen en inzicht te verkrijgen over wanneer ze er zijn en welke boodschap je naar jezelf uitzendt, zet je een eerste stap naar het veranderen van deze ingesleten patronen. Door vertrouwd te worden met onze belangrijkste automatische, niet behulpzame gedachtepatronen, worden we er ook gemakkelijker bewust van als ze weer automatisch opkomen. Door erop te gaan letten zal je misschien ervaren dat ze er veel vaker zijn dan je in eerste instantie dacht. Je zal beter zien hoe je jezelf naar beneden haalt bij bepaalde mensen en je jezelf negatief beïnvloedt. Door dit meer te gaan herkennen, kunnen we bepaalde situaties met mensen anders gaan beleven.
Daarnaast is nog iets anders belangrijk je te beseffen; gedachten zijn geen feiten. We nemen ze wel vaak voor waar aan, maar de meeste gedachten zijn persoonlijke interpretaties, meningen en oordelen waarvan het zeer de vraag is of ze waar zijn. Als je stap voor stap je innerlijke stemmen gaat opmerken en je weet dat deze gedachten geen feiten zijn, kun je de relativiteit van je gedachten over jezelf of over anderen makkelijker zien. Je neemt ze niet meer zo serieus. Misschien merk je ook op dat je gedachten een stuk positiever zijn over jezelf als je net een positieve beoordeling hebt gehad van je baas of je nieuwe vriendje je de liefde verklaard heeft. Op momenten dat je net een ruzie met een collega hebt gehad, zullen je innerlijke stemmen je weer een andere boodschap geven. Door deze stemmen op te merken en ze niet aan te nemen als waar creëer je ruimte tussen jou en de gedachten. Als je het niet opmerkt, zullen ze onbewust effect op je blijven hebben. Want het niet door hebben wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Dit is een stap om constructief met onze innerlijke stemmen om te gaan. Is het niet veel fijner om meer zelf-compassie te creëren dan om ons eigen worst enemy te zijn?