Mindfulness..
van automatisch gedrag
naar bewuste, effectievere keuzes
Mindfulness, hoe kan het je helpen?
Mindfulness kun je het beste omschrijven aan de hand van wat het niet is: leven op de automatische piloot. Op routine draaien. In een sleur zitten. Vanaf het moment dat we wakker worden, staan we vaak ‘aan’ en worden we in de waan van de dag gezogen. Je staat op, gaat douchen, ontbijten, in de auto. Dit alles gaat geheel automatisch, helemaal als je al jaren hetzelfde programma afdraait. Onze aandacht is er niet bij, ons lichaam doet iets, maar onze gedachten zijn vaak bij de agenda van die dag, de afspraken, de to-do lijstjes en dingen die moeten gebeuren.
-
Lees verder
Ben je…
-
Moe en uitgeput na een dag werken?
-
Zit je in een ratrace die nooit ophoudt?
-
Word je steeds weer opgeslokt door dezelfde zorgen?
-
Slaap je niet goed?
-
Sta je vanaf het moment dat je wakker wordt 'aan' en ben je de hele dag aan het 'doen'?
-
Ervaar je rusteloosheid in het lichaam?
-
Ben je vooral bezig om ergens te komen en niet met ergens te zijn?
Wil je…
-
Meer verbinding met je lichaam?
-
Meer controle over je leven?
-
Je energieker en creatiever voelen gedurende de dag?
-
Je lichaam en hoofd kunnen ontspannen?
-
Een betere balans tussen werk en privé?
-
Productiever zijn op het werk?
-
Meer aandacht kunnen hebben voor de dierbaren om je heen?
Van automatisch gedrag naar bewuste keuzes
Hoe kan mindfulness helpen in stressvolle situaties?
Het kan erg lastig zijn om in stressvolle situaties goede keuzes te maken en op een gezonde manier te reageren. Je blikveld vernauwt en je vaak naar een manier van 'hier doorheen moeten' en via ingesleten gedrag maal je jezelf door de stress heen.
Als we op de automatische piloot staan reageren we vaak onbewust door de stress te verkleinen of te vergroten. We negeren, ontkennen de stress, of lachen deze weg. Het kan ook zijn dat de stress ervoor zorgt dat je blijft piekeren over wat er is gebeurd en je afvraagt waarom jij altijd hiermee zit. Beide reacties komen geheel automatisch en helpen je niet om daadwerkelijk uit stressvolle situaties. Bij het ontkennen van de stress lijkt die even weg, maar is in feite onder het kleed geschoven. Deze stress ontwikkelt zich vaak naar chronische stress en uiteindelijk burnout.
Hoe ontwikkel je het vermogen om contact te maken met nu en af te stappen van de automatische piloot?
Mindfulness traint het brein om te observeren. Je zou kunnen zeggen dat je met Mindfulness een innerlijke observator ontwikkelt. Wat gaat er om in mijn hoofd als ik communiceer met collega's? Wat denk ik als ik te laat kom? Hoe reageer ik intern als ik merk vast te lopen? Hoe reageer ik op mijzelf als ik stress voel?
Mindfulness traint je ook om het lichaam beter te voelen. Hoe meer je in contact staat met je lichamelijkse sensaties, hoe eerder je stress kunt opmerken en effectief kunt reageren. Ook helpt het je met het reguleren van je gevoel.
Mindfulness is een training, geen quick fix. Het duurt even voordat je deze nieuwe skill onder de knie hebt. De combinatie van een sterk en helder brein en in contact staan met het lichaam geeft een enorme kracht.
Met mindfulness leer je juist om deze automatische reacties op te merken. Het opmerken van ingesleten patronen zorgt voor zelfinzicht. Als je inziet dat je de neiging hebt om weer te vervallen in het standaard automatische gedrag, krijg je keuzemogelijkheid om een andere weg in te slaan. Je kunt dan contact maken met wat op dat moment een passende reactie is je omgeving en jezelf daarin meegenomen. Mindfulness gaat om van automatisch reageren naar meer bewuste keuzes die afgestemd zijn op wat nu passend is.