Vorige week woensdagavond sprak de veelgelezen bedrijfspsycholoog Tony Crabbe in een uitverkochte Westerkerk. Naast het schrijven van boeken en het geven van lezingen, werkt hij voor multinationals als Microsoft en Disney en weet als geen ander hoe het is om druk te zijn.
Een aantal maanden geleden kwam zijn nieuwe boek Nooit meer te druk uit. Hierin beschrijft hij hoe we de problemen kunnen aanpakken waar de moderne mens tegenaan loopt. Een van die problemen is dat we altijd druk zijn en dit als iets positiefs zien. We scheppen er zelfs over op. We willen graag drukker zijn dan anderen. We zijn verslaafd aan druk zijn. Op onze telefoon kijken is vaak het laatste en het eerste dat we op een dag doen.
Zodra Tony het podium opspringt en de honderden mensen ziet die voor hem gekomen zijn in de kerk zegt hij dat hij een happy attack heeft; het hebben en delen van een gelukkig gevoel. Dit vindt hij belangrijk; het delen van positieve gevoelens.
Crabbe ontmaskert drie mythes over druk zijn:
1. We denken dat als we druk zijn controle krijgen. Dit is een grote illusie volgens Crabbe. Tijdsdruk verkleint eerder je creativiteit en je vermogen complexe problemen op te lossen. Door druk te zijn en meerdere dingen tegelijk te doen versplintert onze aandacht waardoor we ons niet echt kunnen richten op wat we op dit moment doen. De kwaliteit van ons werk gaat daarmee achteruit. We moeten onze aandacht richten op één ding en goede keuzes leren maken. Hij vergelijkt dit met een surfer. Een surfer probeert niet de golven te beheersen. Een surfer kiest zijn golven bewust; welke neem ik en welke niet? We hebben tegenwoordig met heel veel input en informatie te maken, daarom moeten we keuzes maken. Welke golf kies ik? Je hoeft niet altijd alles perfect te kunnen doen. Daarnaast geeft een surfer zich geheel over aan wat hij aan het doen is. Stop dus met multitasken en doe één ding tegelijk. Wees aanwezig met al je aandacht, dan is de kans groter dat dat wat je doet goed gebeurt. Switch niet te veel van het een naar het ander. En vermijd verleiding. Doe je telefoon uit als je weet dat je het anders niet kunt laten om steeds ermee bezig te zijn.
2. Ook denken we succes te bereiken met druk zijn. Volgens Crabbe is meer en meer werken niet het antwoord voor succes. Je onderscheid jezelf meer met één ding heel goed doen dan met veel dingen tegelijkertijd aanpakken. Dit vereist dat je nee zegt tegen dingen die je van je pad af halen. Vraag je in zulke situaties af: which of these would bet the better use of my attention right now? Een goede start van de dag is om je in de ochtend af te vragen wat je prioriteiten zijn vandaag. Daarmee zet je een intentie en ben je meer gefocust op wat belangrijk is voor je.
3. We denken dat druk zijn ons gelukkig gaat maken. Vergeet dat maar, zegt Crabbe. Als je in de drukte slechts half aanwezig bent, is de kans groot dat je begint te piekeren. Hierdoor kom je niet in een goede flow, maar eerder in een staat van non-flow. Crabbe benadrukt het keer op keer; geluk bereik je door overgave, de focus op het nu, op dat waar je mee bezig bent. Net als in relaties geldt hier ook de regel: less is more. Wil je populariteit of wil je liever kwaliteit? Leg je telefoon weg als je je creativiteit wilt aanspreken en leg hem ook niet op tafel bij een romantisch etentje. Geef je volledige aandacht aan het werk waar je mee bezig bent en aan de mensen om je heen die je dierbaar zijn.
Crabbe heeft het woord mindfulness niet een keer genoemd, maar het is duidelijk dat zijn hele verhaal draait om mindful zijn. Aandacht voor goede keuzes in je werk en je relaties. Uit onderzoek blijkt dat Facebook en Google moeilijker te weerstaan zijn dan seks en chocolade, we kunnen dus wel wat mindfulness gebruiken op de werkvloer.
Comments